Gündem

TÜBİTAK’tan ‘yeşil dönüşüm odaklı’ program destek çağrısı

ANKARA (İGFA) – Temiz teknoloji alanındaki çözümlerin girişimlere dönüştürülmesi ve mevcut girişimlerin sayısının artırılmasının yanı sıra temiz teknoloji girişimcilerinin ulusal ve küresel pazara hazırlanması hedefiyle “GCIP Türkiye 2023 Hızlandırıcı Programı” kapsamında başarılı olan takımlar Ankara’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada yaptığı konuşmada, Türkiye olarak, iklim değişikliğiyle mücadelede öncülük eden bir yaklaşım sergilediklerine dikkati çekti. Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ yaklaşımın somut örnekleri olduğunu kaydeden Bakan Kacır, “Sınırda karbon düzenlemesiyle uyumlu bir emisyon ticaret sistemini ülkemizde hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ulusal politika ve programlarımızı Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlaştırma sürecini de başlattık. Yeşil dönüşüm altyapımızı güçlendirerek ve ihtiyaç duyacağımız teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliştirerek, Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyüme yolculuğuna devam edeceğiz.” diye konuştu.

Sağlanan desteklere ilişkin bilgi veren Kacır, “Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevre yatırımlarına sağladığımız teşviklerle 2017’den bu yana yatırım büyüklüğü 637 milyar lirayı aşan 10 bin 535 yatırımın önünü açtık.” ifadesini kullandı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik kurulu gücü içindeki payının yüzde 55’e ulaştığını vurgulayan Kacır, son dönemde yeşil yatırımları desteklemek için uluslararası finans kuruluşlarıyla iş birliğini artırdıklarını anlattı. Kacır, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının katkılarıyla hazırlanan “Çelik, Alüminyum, Çimento ve Gübre Sektörleri İçin Karbonsuzlaşma Yol Haritaları” aracılığıyla bu stratejik sektörlerde alternatif teknolojilerin uygulanabilirliğini, beklenen emisyon düşüşlerini, gereken yatırımların boyutlarını ve uygulanacak politikaları belirlediklerini bildirdi

SEKTÖREL YOL HARİTALARI

“Sektörel yol haritaları” geliştirerek, geleceğe yönelik perspektif sunduklarına dikkati çeken Kacır, organize sanayi bölgelerinin (OSB), yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandırmak için, Dünya Bankası destekli “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi”ni ve “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”ni devreye aldıklarını hatırlattı.

Bakan Kacır, yeşil büyümeye yönelik “Girişimcilik Destek Programı (BiGG) Yeşil Büyüme Çağrıları”nı başlattıklarını girişimcilik projelerine 900 bin liraya kadar destek sunduklarını belirterek, çağrılar kapsamında yeşil büyümeye hizmet eden öncelikli AR-GE ve yenilik konularında 237 girişimin hayata geçirilmesini sağladıklarını bildirdi. Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı ile de girişimcilere destek verdiklerini vurgulayan Kacır, “Programın geçtiğimiz yıl devreye aldığımız ikinci fazında ise 91 başvuru arasından seçilen 28 takım mentörlük ve hızlandırma eğitimine katılmaya hak kazandı.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Saç Ekimi Fiyatları -